Öppettider Adress Telefon
 Vardagar:
 Lördagar:
10:00-18:00
10:00-14:00
Bjuråkersvägen 23
827 31 Ljusdal
0651-160 65
070-371 60 65

Decoupage

 

Decupage är en dekoreringsteknik, där man helt enkelt klipper ut motiv och limmar på objekten som ska dekoreras. Ordet decoupage kommer från Frankrike, men själva tekniken härstammar från Italien.

   

Man kan använda alla möjliga bilder, som servetter, presentpapper och tidningsurklipp m.m. Det finns också speciella decoupagepapper som tål lite hårdare hantering. De ark som vi arbetar mest med tål att, i vått tillstånd, lyftas upp och rättas till. Det går, liksom tapet, att rätta till luftbubblor utan att arket spricker. Man kan även genom att gnugga med speciellt verktyg på baksidan, få papperet att töja sig. Då kan man lägga en klick silikon där, och på det sättet få t.ex. en nallenos att bukta ut.

I BUTIKEN

I butiken hittar Du allt du behöver för att komma igång med decoupage.

Lim - decoupagelim till trä, zink, terrakottakrukor, metall

Sealer - En typ av häftgrund, som förseglar ytor och gör det lättare att få motiven att fastna på alla ovannämnda ytor.

Lack - Satin eller blank. Den blanka lacken "bygger", så att nivån mellan motiv och underlag jämnas ut. Bra om man har ett tjockare motiv. Tål kraftig slitage som t.ex. på en postlåda.

Decoupagepapper - Tåliga ark med flertalet motiv.

Ultragloss - Medie för decoupage på glas. Fungerar både som sealer, lim och lack.

Fabric - Medie för decoupage på tyg. Fixeras genom strykning. Kan blandas ut med akrylfärg och fungera som tygfärg.

Candle medium - Medie för decoupage på ljus.

Krackeleringsmedel - Weathered Wood. Enstegskrackelering som läggs mellan två lager akrylfärg, där det sista lagret spricker och det första lagret syns i sprickorna. Därefter monteras motiven som alltså inte krackeleras.

Krackeleringsmedel 2 - Tvåstegskrackelering. Två lager lack som läggs sist, alltså när man dekorerat färdigt objektet. Det sista lagret lack spricker och man gnider in antikolja eller speciell färg i själva sprickorna. I det här fallet får man alltså sprickor även över motiven.

Bitumen - Oljan som man gnider in i sprickorna. Mörkbrun till färgen, och ger objektet en antiklook.

Antique stain - Medie som kan blandas ut med akrylfärg för att sedan gnidas in i krackeleringssprickor. Kan med fördel även användas vid skuggningar och antiklook.